IZIDOR JESENKO S.P.
DOMAČA OBRT
 
 
 

Čipke

Pomen čipke

Bogato izročilo klekljanja in tradicija izdelovanja čipk na območju Poljanske doline med Žirmi in Škofjo Loko izvira že iz konca 19. stoletja. Kje se je pravzaprav sama čipka sploh začela, je vprašanje mnogih ljudi. Obstaja vsekakor več možnosti, tako nemško govoreče doline, kot tudi Italijanska stran.


Za glavno in najstarejšo slovensko čipkarsko središče lahko označimo Idrijo. Je mesto, v katerem se je Idrijska čipka začela razvijati, ko so jo začele izdelovati žene rudarjev.
Izdelovati zahtevne čipke je bila v starih časih prava umetnost. Le ta se je še bolj razvijala na Dunaju, kjer je bilo v času Marije Terezije izobraževanje te tehnike še kako pomembno. Kasneje se je tudi v Idriji odprla Poklicna Idrijska čipkarska šola, a je bila na žalost tudi ukinjena.

 

Nit, motiv, pridne roke in še nešteto stvari, ki čipke iz dneva v dan naredijo bolj posebne. Ali še drugače bi lahko rekli, da je prav čipka tisti izviren izdelek v katerega je vpeto mnogo ur dela in truda pridnih prstov klekljaric.
Obroben prt s čipko, bluza z belimi čipkami in mnogo drugih idej, uporabljenih s čipko je bil in še bo za naš trg pomembna dejavnost.

 

Dan danes je čipka uporabljena vse bolj v turizmu. Čipkarske šole so v Sloveniji še kako pomembna dejavnost, ki je in še bo, tako v prihodnosti in preteklosti pomembne člen slovenske dediščine. Da pa je dejavnost še kako uporabljena, lahko opazimo tudi na Festivalu Idrijske čipke, ki se vsako poletje odvija v Idriji.

Ena od neštetih uporabnih vrednosti so torej čipke.

 

Uokvirjanje čipk

Čipke vam lahko uokvirimo v primerne okvirje ali pa jih lahko kupite že v okvirjih z raznimi motivi, ki se podajo z vašimi željami. Lahko se dogovorimo za poljubne motive, različne podlage in pestro izbiro okvirjev, ki so primerni za čipke.

 

Čipke v okvirjih so primeren darilni izdelek, tako za dan žena, kot tudi za materinski dan, rojstni dan, prvo obhajilo, birmo ali pa krst.